Térd arthrosis: tünetek és kezelés

A térdízület a test olyan területe, amely nagy napi stressznek van kitéve, és számos fontos funkciót lát el. Ezért a térdízület különböző sérülésekre hajlamos. Különösen az ilyen betegség, mint a térdízület artrózisa, gyakori betegség, amely a leginkább érzékeny az érett korú nőkre, a sportolókra.

Mi a térd arthrosis?

A betegség a porcszövet sorvadása egy adott területen. A betegséget számos tünet kíséri, amelyek között csökken az ízületek mobilitása, a fájdalom és a jellegzetes ropogás jelenléte mozgás közben.

Megfelelő kezelés hiányában az arthrosis krónikus formába ömlik. Ebben az esetben nemcsak a porcszövet érintett, hanem annak héja is, valamint a közelében elhelyezkedő szalagok és izmok. Az ízület súlyosan deformálódott, a porcszövet felszínén osteophyták (csontnövekedések) jelennek meg. A betegség tünetei egyre hangsúlyosabbá válnak.

A betegség okai

A betegség elsődleges vagy szerzett. Az elsődleges arthrosis születéskor jelentkezik, és első tünetei kora gyermekkorban jelentkeznek. Ebben az esetben a betegség okát az ízület vagy szalagok fejlődésének rendellenességeinek tekintik.

A térdízület arthrosisának okai a következők:

 1. Térdműtét (például a meniszkusz eltávolítása). Ebben az esetben az ízület szövetei érzékenyebbek a kopásra.
 2. A térd mechanikai károsodása (csonttörések, diszlokáció, zúzódás).
 3. Jelentős fizikai terhelés ezen a területen (például súlyemeléskor).
 4. Ízületi gyulladás, a lábak betegségei.
 5. Anyagcserezavarok, túlsúly.

A térdízületi arthrosis kialakulásához és kialakulásához vezető tényezőktől függően a betegség lehet egy- vagy kétoldalú. Egyoldalú arthrosis fordulhat elő trauma, műtét következtében. És olyan tényezők, mint a túlsúly és a nem megfelelő anyagcsere, gyakran a betegség kétoldalú formájához vezetnek.

Tünetek

A betegség első jelei nem jelentkeznek azonnal (néhány hónappal vagy évvel a deformációs folyamat kezdete után). Bár a térd területén kellemetlen érzés észlelhető a betegség korai szakaszában.

egészséges porc és a térdízület artrózisa

A térdízület arthrosisának 4 súlyossági foka van, amelyet speciális kezelés és tünetek jellemeznek:

 • Az első fokú térdízület artrózisa.A betegség gyakorlatilag semmilyen módon nem nyilvánul meg, kivéve a szokatlan érzéseket a térd területén. Sőt, ha a megfelelő intézkedéseket nem teszik meg időben, a betegség kialakul, és egyre több szenvedést okoz a betegnek.
 • 2. fokú térdízület artrózisa.Mozgás közben fájdalom jelentkezik a térdízület területén, amely nyugalomban is fennállhat.
 • Arthrosis a térdízület 3. fok.A fájdalomérzetek hangsúlyosabbá válnak, csökken az érintett ízület motoros funkciója. Ha a fájdalom elviselhetetlenné válik, az ízület mozgása nagyon korlátozott, a betegnek műtétre van szüksége, és néha ízületi cserére.
 • 4. fokú térd arthrosisaz ízületi porcszövet teljes megsemmisülése jellemzi. A kezelés során elengedhetetlen a sebészeti beavatkozás.

Hogyan kell kezelni a térdízület arthrosisát

 1. Fizikoterápia.Ez a kezelési módszer lehetővé teszi, hogy pozitív eredményeket érjen el a betegség kialakulásának korai szakaszában. A fizioterápiás intézkedések különbözőek lehetnek:
  1. Érzéstelenítő terápia (UV -terápia, magnetoterápia). Ezek a módszerek megszüntethetik az arthrosis tüneteit, különösen a fájdalmat, és növelhetik az ízület mobilitását.
  2. Gyulladáscsökkentő terápia (infravörös expozíció, UHF-terápia). Ezek a módszerek csökkenthetik a fájdalmat, megállíthatják a gyulladást és az ízületek pusztulását.
  3. A rekonstruktív fizioterápia (ultrahangos expozíció, terápiás fürdők, darsonvalizáció) javítja a táplálkozást és a vérkeringést az ízület porcszövetében.
 2. Az arthrosis orvosi kezelésea térdet a betegség tüneteinek enyhítésére, valamint az érintett ízület helyreállítására írják fel. A tünetek eltávolítására nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket használnak. Ha az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése után a betegség tovább halad, hormonális szereket írnak elő, amelyek segítenek gyorsan megszüntetni a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot az érintett területen. A hormonok szedése számos mellékhatáshoz vezethet, ezért ezeket a pénzeszközöket csak különleges esetekben lehet bevenni (például jelentős ízületi gyulladással, gyulladásos folyadék képződésével az üregükben). A felvételi folyamatnak rövidnek kell lennie, a gyógyszert közvetlenül az ízületbe injektálják, legfeljebb 10 nap alatt 1 alkalommal. A chondroprotectors olyan szer, amelyet a sérült ízületi szövet helyreállítására írnak fel. Ezen gyógyszerek alkalmazása nagyon hatékony a betegség korai szakaszában, amikor a porcszövet enyhén sérült. De a betegség fejlett formája esetén radikálisabb kezelési módszerekre lesz szükség. A kondroprotektorokat rendszeresen be kell venni, mivel csak ebben az esetben érhető el pozitív terápiás hatás. A helyi alkalmazásra szánt eszközöket (kenőcsök, gélek) kiegészítő gyógyszerekként használják, segítenek javítani a vérkeringést és a táplálkozást az ízületek területén, csökkentik a fájdalmat és kellemetlen érzést az érintett területen, és melegítő hatásúak. Fontos megjegyezni, hogy az artrózist csak helyi gyógyszerekkel lehetetlen gyógyítani, ezeket az alapokat csak a fő kezelés kiegészítéseként használják fel. A fentieken túlmenően az intraartikuláris injekciókat nagyon hatékony gyógymódnak tekintik, vagyis az injekciót az ízületbe a térdízület arthrosisához.
 3. Sebészeti kezelés.Ha a betegség előrehaladott stádiumba került, sebészeti beavatkozásra van szükség. Különböző sebészeti módszerek alkalmazhatók, amelyek eltérnek egymástól az ízületre gyakorolt hatás mértékében:
  • Az artroszkópiát endoszkóppal végzik, amelyet apró szúrásokon keresztül helyeznek a térdízület területére. A művelet eredményeként az ízületi szövet érintett területeit eltávolítják.
  • Az osteotomia akkor javasolt, amikor az ízület már deformálódott. A műveletet több szakaszban hajtják végre: először a csontot az előírt helyen eltörik, majd a megfelelő helyzetbe hozzák, majd speciális rögzítők segítségével összeillesztik.
  • Az endoprotetika a legradikálisabb sebészeti módszer, amelyet a porcszövet teljes elpusztításakor írnak elő. A művelet az érintett ízület teljes vagy részleges cseréje.
  • A térdízület arthrosisának kezelése népi gyógymódokkalesetleg segítő módszerekként. Természetesen lehetetlen önállóan felírni ezeket a pénzeszközöket, előzetes konzultáció szükséges szakemberrel.

A térdízületek arthrosisának megelőzése

Természetesen a megelőző intézkedések nem garantálhatók a térdízület deformáló arthrosisának kialakulásának megakadályozására, de teljesen lehetséges annak előfordulásának kockázatának csökkentése. A megelőzés meglehetősen egyszerű, mindenekelőtt a normál testsúly fenntartásából, a rendszeres mérsékelt fizikai aktivitásból és a megfelelő táplálkozásból áll.

Megelőző gyakorlatként az ilyen típusú fizikai tevékenységek jól alkalmazhatók:

 • Séta.
 • Úszás.
 • Egy kerékpározás.
 • Speciális gyakorlatok az ízületek megerősítésére.

Ami a megfelelő táplálkozást illeti, gondoskodni kell arról, hogy az étrend tartalmazza:

 • Fehérjetermékek (sovány hús, hal, tejtermékek).
 • Kollagént tartalmazó termékek (zselés hús, zselé).
 • B -vitaminokat tartalmazó élelmiszerek (tojás, banán, káposzta).
 • Zöldségek és gyümölcsök.
 • Elegendő mennyiségű víz (legalább 2 liter naponta).

Vannak olyan ételek, amelyeket korlátozni kell. Ide tartoznak a zsíros, sült, édes és túl sós ételek, valamint az alkoholos italok.