A térdízület arthrosisa: az arthrosis megnyilvánulásai és kezelése

A térdízület artrózisa vagy gonartrózisa gyakran közép- és időskorban jelentkező betegség, amely a térdízület porcos szövetének degeneratív-dystrophiás elváltozásaival jelentkezik. Fiatal korban is előfordulhat ilyen patológia, különösen a sporttal hivatásszerűen foglalkozó emberek körében. A gonarthrosis krónikus, fokozatosan progresszív lefolyású. Hosszú távon ez a betegség a szükséges terápia hiányában rokkantságot okozhat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a térdízület artrózisának megnyilvánulásait és kezelését.

Hogyan nyilvánul meg a térd osteoarthritis?

ízületi gyulladás miatti térdfájdalom

A gonarthrosis, amint már említettük, fokozatosan progresszív lefolyású.

A betegség kezdeti szakaszában a páciens aggasztja a térd kisebb fájdalmát, amelyet súlyosbít a hosszan tartó fizikai erőfeszítés, például lépcsőzéskor. Egy beteg személy jelezheti a térdízület merevségének érzését, a fájdalom megjelenését a séta elején, hosszú álló helyzetben való tartózkodás után.

A térdízület arthrosisát a kezdeti szakaszban nem kísérik külső változások az érintett területen. Egyes betegek a térd enyhe duzzanatára panaszkodnak. Ezenkívül néha ezt a betegséget az ízületi membrán másodlagos gyulladása bonyolítja. Ebben az esetben az ízületi üregben folyadék halmozódik fel, és az ízület térfogata jelentősen megnő.

A betegség előrehaladtával a fájdalom szindróma kifejezettebbé válik. Még enyhe fizikai erőfeszítéssel is megjelenik, pihenés után eltűnik. Idővel a fájdalom szinte állandóvá válik, nem csak mozgás közben, hanem nyugalomban is zavar.

Vannak panaszok az ízület motoros aktivitásának jelentős korlátozására vonatkozóan. Mozgás közben durva ropogást lehet hallani. A betegség későbbi szakaszaiban a térdízület deformálódik, ami tovább korlátozza a mozgást.

A gonarthrosis kezelésének fő módszerei

A gonartrózis kezelése konzervatív terápiával kezdődik.

Először is kerülje az ízület túlzott igénybevételét, próbáljon meg kevesebbet járni, ha szükséges, használjon speciális ortopédiai eszközöket, például ortézist.

A gyógyszerek közül a nem szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) használják a fájdalom enyhítésére. Abban az esetben, ha az NSAID-ok nem hozták a várt hatást, a glükokortikoszteroidok intraartikuláris beadása végezhető.

Ezenkívül a hialuronsav intraartikuláris injekciója jól bevált. 2017-ben az Orvostudományi Egyetem tudósai publikáltak egy tanulmányt, amelyben megállapították, hogy a fájdalom súlyosságának csökkenése és az ízületi funkciók javulása az intraartikuláris hialuronsav injekcióval összehasonlítható az NSAID-ok szedésével, de jobb a helyi hatás. és nincs szisztémás hatása.

A kezelési terv a következőket is tartalmazza:

  • Kondroprotektorok;
  • Terápiás gimnasztika;
  • Fizioterápiás eljárások, például UHF-terápia.

Vegye figyelembe, hogy bármely gyógyszer csak az orvos utasítása szerint használható.

Előrehaladott esetekben műtéti beavatkozásra lehet szükség, ami a sérült ízületi felületek mesterséges implantátummal történő cseréjét jelenti.