Az irodai dolgozók betegsége: az osteochondrosis kezelése - az orvosok ajánlásai

Ha észreveszi a nyaki osteochondrosis első tüneteit, konzultáljon egy neurológussal

A nyaki osteochondrosis a nyaki gerinc betegsége. Hogyan lehet megszabadulni a fájdalomtól, kiküszöbölni a tüneteket és megtalálni a betegség okait, valamint az orvosok tanácsait az osteochondrosis kezelésével kapcsolatban - az anyagban.

Nyaki osteochondrosis

A nyaki osteochondrosis általában a nyaki gerinc intervertebrális lemezeinek degeneratív elváltozását jelenti.

Ma az „osteochondrosis" kifejezés a klasszikus értelmében elavult. A gerinc fájdalomszindrómáit jelenleg specifikus (primer betegség, például daganat, fertőzés stb. eredményeként keletkező) és nem specifikusra osztják, amelyek a gerinc izom-csontrendszerének károsodását jelentik.

Az orvostudomány fejlődésével világossá válik, hogy a nyaki diszkomfort és fájdalom forrása különböző anatómiai struktúrák lehetnek, és ennek megfelelően a sikeres kezeléshez a legpontosabb és legrészletesebb diagnózis szükséges.

A nyaki osteochondrosissal járó sérvek és az idegszerkezetek összenyomódása műtétet igényel

Okoz

A betegség néhány okát felsorolja az orvostudományok doktora, a Mongol Egyetem tiszteletbeli professzora, neurológus, gyermekorvos Yong Jun Choi:

 • csökkent fizikai aktivitás;
 • rossz testtartás;
 • túlsúly;
 • hosszan tartó fizikai aktivitás;
 • átöröklés;
 • a gerinc rendellenességei.

A fő ok a nyaki gerinc nem megfelelő terhelése. Leggyakrabban az ember hosszú ideig statikus helyzetben van, amikor a nyak izmai megfeszülnek (nézi a monitort, könyvet). Ebben az esetben az izmok és a szalagok táplálása rosszul van ellátva, feszültség lép fel, és a nyak fájni kezd. Az elsődleges zsémbes fájdalom gyakran a betegség első tünete, amely később kitüremkedéshez vezet.

A nyaki gerinc osteochondrosisának komplex kezelése terápiás gyakorlatokat tartalmaz

A degeneratív folyamatok a nyaki gerincben szinte a születés pillanatától kezdődnek, amikor a gyermek felemeli a fejét. Az intervertebralis porckorong megnövekedett terhelése fokozatosan megzavarja táplálkozását és a rostos gyűrűt. A túlzott terhelés miatt a nucleus pulposus a központból a perifériára kezd eltolódni, belülről nyomja a rostos gyűrűt és porckorong kitüremkedés következik be. A kiemelkedés viszont nyomást gyakorol a gerinc gyökerére, ami fájdalmat és működési zavarokat okoz. A szomszédos csigolyákban kompenzációs elváltozások, csontnövekedés alakul ki, amelyek a gyökereket vagy a táplálkozó ereket is érintik. És itt vannak, az osteochondrosis kompressziós és reflex szindrómái, a vertebralis artéria szindróma és hasonló problémák.

Nyugaton a nyaki gerinc fájdalmát nem specifikusnak nevezik, hacsak nem bizonyítják ennek ellenkezőjét, hacsak nem észlelik a gyökerek vagy a táplálóerek károsodását. Ott általában a nyaki gerincet körülvevő izmok görcsével jár. Az elhúzódó izomfeszülés hozzájárul a nyaki gerinc körüli izomgörcsök kialakulásához. A görcs korlátozza a csigolyaközi ízületek mobilitását, és ez megteremti a feltételeket a csigolyaközi porckorong fokozott terheléséhez.

Azok körében, akik kezdetben nyaki fájdalommal keresnek segítséget, az esetek 90%-ában izomgörcsökkel jár. Ez a megértés több lehetőséget nyit meg az emberek ezen kategóriájának segítésére.

Ha a betegséget figyelmen kívül hagyják, súlyos migrént, részleges halláscsökkenést, autonóm diszfunkciót és csigolyaközi sérv kialakulását okozhatja. Ezért nem szabad figyelmen kívül hagyni, és remélni a legjobbat.

Az elsődleges okok felismerésére a „vörös zászlók" rendszerét fejlesztették ki, amelyek jelenléte további vizsgálat szükségességét jelzi.

E zászlók némelyike a páciens történetének részét képezi, például egy fájdalomhoz vezető sérülés vagy a kórelőzményben szereplő rák. Másokat részletes neurológiai vizsgálat során határoznak meg: ha a gyökér porckorongsérv károsodik, az indikátorizmok izolált gyengesége, a megfelelő terület érzékenysége és a specifikus reflex hiánya figyelhető meg. A leggyakoribb típus a mozgásszervi fájdalom. Egy másik fontos szempont a fájdalom időtartama. A nyaki régió fájdalmát az időzítéstől függően akut, szubakut és krónikusra osztják. A krónikus fájdalom szindrómákkal az a probléma, hogy központi szenzibilizáció lép fel, ami fájdalomban nyilvánulhat meg nem fájdalmas ingerekre.

Tünetek

A betegség eleinte fej- és nyaki fájdalomban, szédülésben, vérnyomásváltozásban, fejfájásban, a fej elfordításánál a nyakcsigolyák ropogtatásában nyilvánul meg. Ezt követően a progresszióval és a kezelés hiányával az osteochondrosisra jellemző szindrómák alakulnak ki.

Ezek tartalmazzák:

 • fájdalom a test különböző részein;
 • nehézség a fej elfordításában;
 • általános gyengeség;
 • alacsony kézérzékenység;
 • csökkent hallás és látás;
 • légzési gondok;
 • szédülés és a koordináció elvesztése.

A szervezetünk jelez, ha valami nincs rendben vele. Ha problémák vannak a nyaki gerincben, akkor a személy zsémbes fájdalmat fog érezni ezen a területen. A probléma figyelmen kívül hagyása zsibbadáshoz vezethet a kezében.

J. Welnet francia neurológus és csontkovács olyan tünetekre hívja fel a figyelmet, mint az ájulás, fülzúgás, fájdalom a fej hátsó részén és a lapockákban, memóriazavar, torokfájás és még sok más.

A nyaki osteochondrosis első megnyilvánulása gyakran a „lumbágó", amelyet néha izomgyulladásnak (nyaki myositisnek) tekintenek. A betegség hátterében vertebralis artéria szindróma, például érgörcs alakulhat ki.

Ha észleli az osteochondrosis első tüneteit, forduljon neurológushoz, ez különösen fontos a szakember által leírt esetekben:

Vannak figyelmeztető jelek, amelyek azt mutatják, hogy nem az izmokban van a probléma, hanem más struktúrákban, és nem nélkülözheti orvosát. Mind az orvosoknak, mind a mozgásszakértőknek ismerniük kell ezeket a jeleket. A gyökerek károsodásának jelei, daganat vagy gyulladásos folyamat a csigolyákban, porckorongokban, csigolyaközi ízületekben. Mindenekelőtt az életkorra kell figyelni: 15 év alatti gyermekekre nem jellemző a tartós fájdalom, 50-55 év után a felnőtteknél a rákos éberség érvényesül. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha sérülés után jelentkezik a nyaki gerinc fájdalma, ha fekvéskor fokozódik és zavarja, hőemelkedéssel párosul, vagy rákbetegség után jelentkezik.

szindrómák

A betegség előrehaladtával az osteochondrosisra jellemző szindrómák alakulnak ki.

csigolya szindróma

Jellemzője a nyak elfordulásakor jelentkező fájdalom, a nyak mozgásának korlátozottsága és a fejfájás.

Radicularis szindróma

Akkor jelenik meg, ha a nyaki gerinc ideggyökerei megsérülnek. A tünetek változatosak: fájdalom, zsibbadás a fej hátsó részén, zsibbadás a nyelv hegyében, fájdalom a kulcscsontban, nyelési nehézség, fájdalom és kellemetlen érzés a lapockákban és az alkarban, zsibbadás és kellemetlen érzés az ujjbegyekben.

Az orvosok műszeres módszerekkel, például radiográfiával diagnosztizálják a nyaki osteochondrosist

Vertebralis artéria szindróma

Károsodott agyi keringésről beszél. Megnyilvánul migrénes típusú fejfájás, látásproblémák, nyomásemelkedés, fülzúgás, hányás és hányinger, eszméletvesztésig tartó szédülés.

Szív szindróma

Befolyásolja a szív működését, és utánozza az angina pectoris tüneteit, ezért a betegek nagyon megijednek, ha ilyen tünetek jelentkeznek. Tachycardiás rohamok (fokozott szívverés), mellkasi fájdalom, gyengeség, légszomj jellemzi.

Szakasz

Yong Joon Choi a betegség következő szakaszait nevezi meg:

 1. Fokozatosan az osteochondralis szövet elkezd lebomlani.
 2. Repedések jelennek meg a lemezen, és zsugorodni kezd.
 3. A nyaki erek és izmok károsodnak, porckorongsérv alakul ki.
 4. A csontszövet növekedésnek indul, az idegvégződések becsípődnek, a mozgások merevsége és a szomszédos ízületek károsodnak.

Az osteochondrosisnak nincs általánosan elfogadott stádiuma. Korábban a kórházak időszakonként osztályozták, de ez egy elavult rendszer. Jelenleg degeneratív-dystrophiás porckorongbetegséget (DDD) jeleznek, meghatározva a betegség típusát: osteochondrosis, spondyloarthrosis, spondylosis, a félholdas ízületek arthrosisa, kiemelkedések, Schmorl-csomók. A röntgendiagnosztikai vizsgálat eredményei alapján az orvos egy adott intervertebrális lemez degeneratív elváltozását jelzi.

Diagnosztika

A betegség diagnosztizálása mágneses rezonancia képalkotás, számítógépes tomográfia és röntgen segítségével történik.

A nyaki osteochondrosis diagnosztizálásának arany standardja az MRI vizsgálat. Az MRI egyértelműen megvizsgálja a csontszerkezeteket, a porckorongsérvet, és megbecsüli azok méretét. Az általános véráramlás zavara és a vertebralis artéria tünetei esetén a brachiocephalic artériák ultrahangját végzik.

A mágneses rezonancia képalkotás a leghatékonyabb módszer a nyaki osteochondrosis diagnosztizálására

A diagnózis a panaszok, az anamnézis és a neurológiai állapot felmérése alapján történik. A műszeres módszerek közül a klasszikus a nyaki gerinc radiográfia funkcionális vizsgálatokkal.

A nyaki osteochondrosis kezelése

Dr. Yong Jun Choi szerint a nyaki osteochondrosis kezelésének átfogónak kell lennie, és magában kell foglalnia a gyógyszereket, a manuális terápiát, a masszázsokat, a fizioterápiát és a terápiás gyakorlatokat.

Fájdalom esetén enyhíteni kell a csigolyák összenyomódását és meg kell szüntetnie az izomgörcsöt. A feszes izmok megfeszítik a csigolyákat, és megakadályozzák az ízületek teljes mozgását. A fizioterápia, a masszázs és az úszás, az akupunktúrás masszázsszőnyegek segítenek ebben. Minden olyan gyógyszernek, amely aktívan enyhíti a fájdalmat, vannak mellékhatásai, ezért csak az orvos által előírt módon szedhetők.

Gyógyszer

Ez magában foglalja az orvos által felírt gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedését a mellékhatások kockázatától függően.

Ha a nem szteroid gyulladáscsökkentők hatástalanok, intervenciós módszerek alkalmazhatók: injekciós terápia, amelyet gyakran „blokádnak" is neveznek. Ebben az esetben egy gyulladáscsökkentő gyógyszert (hormonális és érzéstelenítő) helyileg juttatnak be a gyulladás helyére. Többféle injekció létezik. Vannak felületesek, amelyek anatómiai tereptárgyak szerint is elvégezhetők, de egyre gyakrabban alkalmazzák a vizualizációs vezérlési módszereket, a felületeseknél ez az ultrahangos vezérlés, és vannak röntgenkontroll szükséges mély injekciók is.

A neurológus a nyaki osteochondrosis gyógyszeres kezelését írja elő.

Nem kábítószer

A nem gyógyszeres kezelés része a nem szteroid gyulladáscsökkentő komponensű kenőcsök alkalmazása, az izomtónust csökkentő izomrelaxánsok, a porcszövetek táplálására szolgáló chondroprotectorok, valamint a B-vitaminok szedése, súlyosbodáson kívül különféle fizioterápiás eljárások, masszázsok végezhetők.

Az orvostudományok kandidátusa, sportorvos, rehabilitációs szakember, gyógytornász, az egészségfejlesztés és az egészséges életmód népszerűsítésének vezetője a nyaki osteochondrosis kezelésének nem gyógyszeres módszereiről mesél.

Az osteochondrosis kezelésének hatékonysága nő, ha egyszerre több típusú fizioterápiát alkalmaznak:

 • nagyfrekvenciás ultrahanghullámoknak való kitettség;
 • alacsony frekvenciájú mágneses terápia;
 • amplipulzus terápia;
 • dinamikus áramok;
 • lézerterápia;
 • darsonval;
 • lökéshullám terápia.

A masszázs is nagyon fontos, javítja a szövetek táplálkozását, fokozza a vérkeringést és a nyirokáramlást, de megvannak a maga ellenjavallatai (spondylitis tuberkulózis, daganatok és áttétek jelenléte). A masszázs segít csökkenteni a helyi izomfeszülést és lágyítja a kötőszöveti héliális elváltozásokat a bőrben.

A kúra elején az eljárás meglehetősen fájdalmas, de napi kezeléssel a fájdalom a negyedik vagy ötödik napon elmúlik. A nyaki osteochondrosis a szubakut és akár akut stádiumban történő masszázs indikációja, ebben az esetben az első kezeléseknek gyengédnek kell lenniük, és a fájdalom enyhítésére kell irányulniuk.

A nyakmasszázs célja a hátizmok teljes ellazítása, ezért a masszázst asztalon fekve végezzük. Ha a fájdalom a vállba sugárzik, akkor a fej és a nyak izmainak megmunkálása után a váll és a kar izmait dolgozzák meg.

Masszázs tanfolyamot végeznek a nyaki osteochondrosisban szenvedő hátizmok ellazítására

Detensor terápiavagy a gerinc vontatását a saját test súlya alatt a nyaki osteochondrosis kezelésében is alkalmazzák. Erre a célra speciális matracot vagy szőnyeget használnak bordázó rendszerrel. A páciens kényelmes helyzetben van, az eljárás során a gerinc hatékonyan tehermentesül.

Ultraibolya besugárzásKiegészítő kezelésnek számít, amely elősegíti a kalcium és D-vitamin anyagcserét, ami különösen fontos a glükokortikoid kezelésben részesülők számára. Ez a módszer visszaállítja a kalcitonin és a paratirin arányát a vérben, ezáltal javítja a kalcium felszívódását és erősíti a csontszövetet.

A módszer megválasztása a betegség okaitól és tüneteitől függ. Erős fájdalom esetén jobb a szinuszos és a modulált dinamikus áramok kombinálása magnetoterápiával és darsonvalizációval kombinálva; ha az érrendszeri tényező az elsődleges tényező, akkor a mágneses terápiás módszer előnyösebb.

A keleti orvoslás nagy sikereket ért el a nyaki osteochondrosis kezelésében. A gyógyszeres terápia mellett az akupunktúrát az egyik legjobb kezelési módszernek tekintik. Elsősorban azért, mert beindítja az enkefalinok és endorfinok – természetes fájdalomcsillapítók – termelődését. Ez az egyik oka annak, hogy az osteochondrosis kezelésében nagyon gyakran írják elő az akupunktúrát, mivel a fájdalom néha nagy kényelmetlenséget okoz, és sokkal előnyösebb ilyen módon eltávolítani, mint gyógyszeres kezeléssel. Általában egy tanfolyamon belül 10-15 ülést írnak elő, amelyek 20-60 percig tartanak. Az eljárás lényege a bioaktív pontok stimulálása, amelyek bizonyos gyulladás- és fájdalomcsillapító hormonok termelésével segítik a szervezet öngyógyítását. Az osteochondrosis akupunktúrája szintén javítja a vérkeringést a nyaki régióban. A vér gyorsabban áramlik az agyba, ami fejfájást, fülzúgást és szédülést okoz.

Mivel a gyógyszerek és a fizikai eljárások enyhítik a gyulladást, érdemes utánajárni a nyaki gerinc egyes struktúráinak túlterheltségének okának. Az irodai dolgozók számára a leggyakoribb provokátor a munkahelyen eltöltött kényelmetlen testhelyzet. Ha az ok sejthető, az orvos tanácsot adhat a munka (ergonómikus) tér optimalizálására.

Sebészeti

A sebészi kezelést idegszerkezetek összenyomódása, súlyos klinikai jelenségekkel járó neurovaszkuláris konfliktusok jelenlétében indokolják.

Műtéteket végeznek csigolyaközi sérvek, fazett ízületek, csigolyaívek kimetszésére, valamint a csigolyaközi vagy úgynevezett foramen kiterjesztésére, ha ezekre a manipulációkra utalás van.

Komplikációk

A szövődmények a következők:

 • Neurológiai rendellenességek;
 • vertebralis artéria szindróma;
 • munkaképesség elvesztése.

Ha a kezelést nem kezdik meg időben, és a betegség előrehalad, az olyan szövődményekhez vezethet, mint ájulás, látás- és halláscsökkenés, izomsorvadás, bénulás és érzékszervi zavarok.

Megelőzés

A megelőző intézkedések közé tartozik az egészséges életmód, a helyes táplálkozás változatos étrenddel, az ülőmunka során végzett időszakos bemelegítés, valamint az ortopéd párnák használata.

A megelőzés a genetikai tényezők és az életmód figyelembevételéből áll. Ha pedig a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni, akkor az ortopédiai rendellenességek korrigálására is képesek vagyunk: a munkahely optimalizálása, a szék/asztal megfelelő magasságának megválasztása (ami magas embereknél különösen fontos).

Az alvóhely helyes megszervezéséről: az optimális testhelyzet az, amelyben a gerincoszlop természetes ívei megmaradnak, és a terhelés egyenletesen oszlik el a test teljes felületén. Ez a pozíció a hátadon vagy az oldalán van. Amikor egy személy a hátán fekszik, a gerinc nyugodt állapotban van, és nem tapasztal stresszt.

A nyaki osteochondrosishoz ki kell választania egy párnát úgy, hogy a párna alsó széle a fej alatt legyen. Egy másik megoldás a fejrész helyzetének megváltoztatása egy funkcionális ágyon, amivel a fej és a vállöv néhány fokkal megemelhető. Ez csökkenti a fájdalmat.

Ha oldalt alszik, a gerinc terhelése is egyenletes. Mindenképpen hajlítsa be a lábát, így a súlypont eltolódik, a terhelés egyenletesen oszlik el a combon és a test oldalfelületén. Ha az ágy túl kemény, a teljes terhelés a test kiálló részeire esik. Amikor puha, a test „megereszkedik", és a gerinc olyan helyzetet vesz fel, amely kényelmetlennek tűnhet. Jobb, ha az idősebbek olyan matracokat választanak, amelyek segítenek elkerülni a kompressziót, valamint azok, akik megszokták, hogy az oldalukon aludjanak, például zónás vagy többszintű súlyelosztással.