Osteochondrosis - mi ez a betegség

fájdalom a nyakon osteochondrosis

Mindenki hallott már olyan betegségről, mint az osteochondrosis, de nem mindenki tudja, mi ennek a betegségnek a lényege. A betegek nagy számát naponta diagnosztizálják az orvosok, miközben csak kevesen értik meg, mi az osteochondrosis. Ezt a kóros állapotot ma már nemcsak az idősebb betegeknél diagnosztizálják, mint 10-20 évvel ezelőtt, hanem a 20 éveseket is. Az ilyen szomorú statisztikák elsősorban a modern egészségtelen életmódhoz kapcsolódnak.

Ha bármilyen orvosi szakirodalomban megtalálod az osteochondrosis definícióját, akkor ez a következőképpen hangzik - ezek a gerinc degeneratív-dystrophiás változásai, amelyek elsősorban az intervertebrális lemezeket érintik, fő funkcióik elvesztéséhez vezetnek, amelyet változatos formában fejeznek ki. klinikai kép. A sérült lemezek helyétől függően a gerinc osteochondrosisát különböztetjük meg:

 • nyaki gerinc;
 • mellkasi régió;
 • ágyéki.

A betegség kialakulásának okai és mechanizmusa

Az osteochondrosis jelei egy vagy másik mértékben az idősebb korosztály minden emberében kialakulnak. Ez a folyamat a test öregedésének szerves része. De sajnos ez a folyamat még fiatalon sem kizárt, amikor kialakulásának oka traumatikus sérülések, a gerincoszlop betegségei, a gerinc különböző statikus és dinamikus túlterhelései.

Leggyakrabban a csigolyaközi porckorongok porcszövetének degenerációja érinti a gerinc legmozgékonyabb részeit - első helyen a nyaki, a másodikban - az ágyéki és a harmadikban a mellkasi.

Jelenleg több mint 10 elméletet dolgoztak ki az osteochondrosis kialakulásának okairól (vaszkuláris, örökletes, mechanikus, allergiás, fertőző, hormonális stb. ), De egyikük sem tárja fel teljesen a betegség lényegét, ezek úgy tervezték, hogy kiegészítsék egymást.

Az osteochondrosis kialakulásának kockázati tényezői:

 • genetikai hajlam erre a betegségre;
 • endokrinológiai, anyagcsere-betegségek;
 • krónikus fertőzés;
 • plusz kilók és túlsúly;
 • rossz táplálkozás és vitaminok, mikroelemek hiánya az élelmiszerekben;
 • az ivási rendszer be nem tartása a látens kiszáradás kialakulásával;
 • az életkorral összefüggő degeneratív és atrófiás változások az öregedési folyamatban;
 • a gerincoszlop sérüléseit szenvedte;
 • a mozgásszervi rendszer patológiája (helytelen testtartás, lapos lábak, osteoarthritis, a gerinc patológiás görbületei, a rendeletek veleszületett hipermobilitása és mások);
 • hipodinamia;
 • állandó súlyemeléssel járó munka, hosszú tartózkodással kellemetlen és nem fiziológiai helyzetben;
 • profi sportolás;
 • rossz szokások;
 • a magassarkúban járás szokása.

Az állandó ülőmunka nem fiziológiai és kényelmetlen testtartásban komoly tényező az osteochondrosis kialakulásában.

Az osteochondrosis kialakulása és progressziója hosszú folyamat, amely fokozatosan 4 szakaszon megy keresztül. Az első szakaszban változások történnek az intervertebrális lemezen. A kocsonyaszerű tömegű nucleus pulposus proteoglikánokból áll (ezek az anyagok fontos funkciót töltenek be - vízmolekulákat tartanak), amelyek biztosítják a korong csillapító tulajdonságait.

Valamilyen oknál fogva (a porckorong mechanikai igénybevétele, kiszáradás, a mikrocirkuláció károsodása és a porcszövet táplálkozása) a nucleus pulposus fokozatosan elveszíti a vizet és kiszárad. Ez a korong rostos gyűrűjének rugalmasságvesztéséhez és repedéséhez, magasságának csökkenéséhez vezet, de a folyamat nem lépi túl a határait. Általános szabály, hogy az osteochondrosis kialakulásának ebben a szakaszában nincsenek tünetek, bár ez a betegség elsőre meglehetősen hatékonyan kezelhető.

A második szakaszban a gerinc instabilitása alakul ki. A korong magasságának csökkenése miatt a szomszédos csigolyák közelebb kerülnek egymáshoz, ami a gerinc izmainak és szalagjainak megereszkedéséhez vezet, ennek eredményeként a csigolyák kóros mobilitása alakul ki, lecsúsznak egymásról (spondylolisthesis ). Az osteochondrosis ezen szakaszában fordulnak orvosok leggyakrabban orvosi segítséghez a hátfájás kapcsán.

A harmadik szakaszban a legkifejezettebb morfológiai változások alakulnak ki, és a korábban nem diagnosztizált osteochondrosis ebben az állapotban az esetek majdnem 100% -ában kimutatható. Ezt a stádiumot olyan szövődmények kialakulása jellemzi, mint a kiemelkedés és a porckorongsérv. A gerinc facetáris ízületei szintén részt vesznek a kóros folyamatban, a bennük lévő subluxációk kialakulásával.

Az osteochondrosis kialakulásának utolsó szakaszában adaptív változások következnek be - a test megpróbálja valahogy stabilizálni a kóros mobilitást, ami a marginális osteophyták elszaporodásában derül ki, amely végül teljesen befalazta a gerincet. Ez ankylosis kialakulásához és a gerincoszlop kóros görbületéhez vezet.

A betegség tünetei

Az osteochondrosis tünetei nagyon különbözőek. Ez a betegség bármilyen patológiának álcázható - angina pectoris, neuralgia, vese kólika stb. Az osteochondrosis jelei elsősorban a kóros folyamat lokalizációjától függenek.

A nyaki gerinc osteochondrosis

A nyaki osteochondrosis fő jelei a fejfájás, amely a nyakszirtben kezdődik és átterjed a temporo-parietális régióra. A fájdalom állandó, fokozódik, ha a fejet oldalra fordítják vagy hátradobják.

Gyakran a nyaki osteochondrosis szövődménye, amelynek kezelése kötelező, a csigolya artéria szindróma. Ebben az esetben az agy vérellátása zavart, ami egyes esetekben akár stroke-ot is eredményezhet.

A nyaki osteochondrosis gyakori kísérője a szédülés, amely fokozódik vagy hirtelen nyakmozgásokkal jelenik meg. Fájdalom jelenhet meg a vállövben vagy a vállízületben, amelyet meg kell különböztetni artrózissal, ízületi gyulladással és más ízületi betegségekkel.

A mellkasi régió osteochondrosis

A mellkasi régió elváltozásának fő tünete a fájdalom. A fájdalom lehet állandó és fájdalmas (thoracalgia), vagy heveny lumbago (thoracago) formájában. A fájdalom lokalizációja a kóros változások szintjétől függ. A fájdalom a mellkas falának hátuljától és az elejéig adható.

Gyakran a mellkasi osteochondrosis szimulálja az angina pectorist. Szúró fájdalmak vagy hosszan tartó fájdalmak vannak a szív régiójában. Az angina pectoristól eltérően nem társulnak fizikai és érzelmi stresszhez, nem enyhítik őket olyan gyógyszerek, mint a nitrátok.

Emellett a mellkasi osteochondrosis szimulálhatja az emésztőrendszer betegségeit - gyomorhurut, hasnyálmirigy-gyulladás, kolecisztitisz stb.

Az ágyéki gerinc osteochondrosis

Az ágyéki osteochondrosis fő megnyilvánulása a fájdalom szindróma. A fájdalom lehet krónikus fájdalom (lumbodynia) vagy akut és rövid távú (lumbago). Az ágyéki osteochondrosis fájdalma a hátsó felület mentén egy vagy két lábra sugárzik, esetleg az alsó végtagok fájnak.

Az ágyéki osteochondrosis utánozhatja az urolithiázt, egyes nőgyógyászati betegségeket, sőt akut műtéti patológiát is, például akut vakbélgyulladást.

Hogyan történik a diagnózis felállítása?

Az osteochondrosis gyanítható a beteg panaszai, kórtörténete, élettörténete (az osteochondrosis rizikófaktorainak azonosítása), fizikális vizsgálat és neurológiai vizsgálat alapján.

A diagnózis radiográfia segítségével igazolható (csökkent korongmagasság, a gerinc kóros kanyarulata, az osteophyták proliferációja, subluxáció a gerinc ízületeiben, spondylolisthesis, spondylosis, spondyloarthrosis). Az olyan komplikációk diagnosztizálásában nélkülözhetetlen módszer, mint a kiemelkedés és a porckorongsérv, a mágneses rezonancia képalkotás. CT-t és ultrahangot is alkalmaznak. Az osteochondrosisban nincsenek specifikus laboratóriumi változások.

Kezelési elvek

Az osteochondrosis kezelése nehéz és szinte lehetetlen feladat, amelyet csak átfogó módon kell megközelíteni. A gyógyszeres terápiát csak a fájdalom szindróma súlyosbodásához és kialakulásához alkalmazzák. Ilyen esetekben gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, dekongesztáns terápiát alkalmaznak. Olyan gyógyszereket is alkalmaznak, amelyek kiküszöbölik a vázizmok izomgörcsét, valamint olyan gyógyszereket, amelyek javítják a gerinc szöveteinek vérellátását, helyreállítják a porcszövetet.

A kezelés alapja a nem gyógyszeres módszerek, amelyeket átfogóan és rendszeresen kell használni:

 • fizikoterápia;
 • kézi terápia;
 • masszázs és önmasszázs;
 • lézeres terápia;
 • akupunktúra;
 • fizioterápiás kezelés (magnetoterápia, elektroforézis, ultrahang kezelés, balneoterápia).

A szövődmények kialakulásával sebészeti kezelést alkalmaznak - idegsebészeti műveletek a gerincen. A modern technológiák lehetővé teszik a sérült lemez endoprotetikájának elvégzését mesterséges endoprotézisekkel is.

Ha nem akar hátfájástól és az osteochondrosis egyéb tüneteitől szenvedni, akkor a megelőzés segít Önnek. Ne felejtse el elkerülni ennek a patológiának a kockázati tényezõit, aktív életmódot folytatni, figyelemmel kísérni a munka higiéniáját.