Az ágyéki gerinc osteochondrosisa - tünetek és kezelési módszerek

Az ágyéki gerinc osteochondrosisával, amelynek tünetei és kezelése sokak számára ismerős, a felnőtt lakosság jelentős része szembesül. Ennek oka az ágyéki régió gyakori terhelése. A hátfájás az osteochondrosis eseteinek körülbelül 85% -át teszi ki, ezért tüneteit és kezelését mindenkinek ismernie kell. Ez segít megelőzni a betegség kialakulását, és a lehető leggyorsabban segítséget nyújt.

Az ágyéki gerinc osteochondrosisa a legtöbb embernél előforduló betegség

A betegség leírása

Az ICD-10 szerint az osteochondrosisnak M-42 kódja van. Ez az ICD-kód ennek a patológiának három változatát tartalmazza:

 • a gerinc fiatalkori osteochondrosisa;
 • a gerinc osteochondrosisa felnőtteknél;
 • a gerinc nem meghatározott osteochondrosisa.

Az ágyéki gerinc osteochondrosisának kódja a nemzetközi osztályozás szerint a deformáló dorsopathiák blokkjában szerepel. A szomszédos csoport, a spondylopathiák, olyan patológiákat foglal magában, mint az ágyéki gerinc spondylosis. Jellemzője a gerinc elülső hosszanti szalagjának csigolyaközi lemezeinek annulus fibrosusának degenerációja. Ez a patológia a test védőreakciójaként a hátsó túlterhelés eredményeként jelentkezik. A deformáló spondylosis hasonló lefolyású, ugyanakkor a tünetekben kissé eltér az osteochondrosistól.

A gerinc ezen szakaszának anatómiai szerkezetének jellemzői, nevezetesen az előrehajlás, lehetővé teszik az egyenes járást. Az ágyék az egyik legmozgékonyabb rész, amely a rögzített keresztcsontot és az inaktív mellkasi régiót köti össze. Súlyemelés, alultápláltság, alacsony fizikai aktivitás esetén a csigolyaközi lemezek gyorsabban elhasználódnak. Vékonyodásuk eredménye nem csak az osztály mobilitásának megsértése, hanem az idegek becsípésének fokozott kockázata, valamint a gerincvelő kocsonyás anyagának fokozatos kiemelkedése a kapott lumenbe. Az ICD-10 patológiái közül az ágyéki osteochondrosis leggyakrabban ebben a csoportban fordul elő.

Okoz

Amint fentebb említettük, az osteochondrosis megjelenésének fő oka pontosan az egyenes testtartás. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a patológia minden emberben megnyilvánul.

Az alacsony fizikai aktivitás ágyéki osteochondrosishoz vezethet

Az ágyéki gerinc kiemelkedésének kialakulása provokáló tényezők hatásához vezet:

 • traumás hátsérülés;
 • az anyagcsere folyamatok megsértése a szervezetben;
 • alacsony fizikai aktivitás;
 • túlzott testtömeg;
 • elhúzódó hipotermia;
 • feszültség;
 • a gerinc veleszületett patológiái;
 • hormonális változások;
 • testtartás zavarai;
 • a biztonsági óvintézkedések be nem tartása súlyemeléskor, ami a terhelés helytelen elosztásához vezet.

Ezek az okok az intervertebralis lemezek elvékonyodásához vezetnek. A korong rugalmas porcszövetből áll, amely lehetővé teszi a csigolyák összekapcsolódásának mozgékonyságát. Elfajulásukkal nemcsak a mobilitás sérül, jelentősen megnő a gerincvelőből kinyúló ideggyökerek károsodásának veszélye. Ha egy egészséges embernél általában porcos szövet védi őket, akkor elvékonyodásakor a csípés erős fájdalommal jár.

Tünetek

Az ágyéki gerinc osteochondrosisának jelei változhatnak attól függően, hogy mely ideggyökereket érinti a patológia. A mellkasi és ágyéki régiók csigolyaközi osteochondrosisának több fejlődési szakasza van, és mindegyik különböző módon nyilvánulhat meg. Ugyancsak nagy jelentősége van a vékonyodási zónának - attól függően, hogy melyik csigolyaközi porckorong elvékonyodik, a tünetek súlyossága és jellege eltérő módon nyilvánul meg.

Az ágyéki gerinc osteochondrosisának tünetei a különböző gyökerek összenyomódásának felelnek meg:

 • Az L1 és L2 szenzoros zavarok jellemzik. A zsibbadás az úgynevezett "lovasnadrág" területét érinti - a belső combokat és az ágyékot. Az ilyen típusú betegségek sérvvel járó szövődménye esetén mindkét lábban azonnal fájdalmas érzések jelentkeznek.
 • L5 - lövő jellegű fájdalom megjelenése az ágyéki régióban. Ezen a területen és a nagylábujj területén is csökken az érzékenység. Megsértik a hajlítását - ezt a tünetet a traumatológusok gyakran használják az osteochondrosis diagnózisára.
 • Az S1 érintettsége esetén nemcsak az ágyéki régióban a lövöldözős fájdalom jellemző, hanem az érzékenység csökkenése is a láb régiójában. A zsibbadás a kisujjtól a negyedik ujjig terjed. Ebben az esetben is jelentősen csökken az alsó lábszár és a comb külső felületének érzékenysége. A talpi és Achilles-reflexek megsértése lehetséges.
 • Ha a Desproges-Gotteron artériája érintett, ez a comb és a fenék izomzatának teljes bénulását, valamint a perineum érzékelésének elvesztését okozhatja.
 • Az L5–S1 gyökereinek egyidejű károsodásával, amelyet az artéria károsodása kísér, a medence és a motoros funkciók teljes elvesztése következik be.

Az intervertebrális osteochondrosis esetén nemcsak az ideggyökerek, hanem az erek is érintettek lehetnek. Mindez kiválthatja az alapbetegséghez kapcsolódó szindrómák kialakulását.

radikuláris szindróma

Amikor a gyökerek megsérülnek, a beteg járása megváltozik. Fájdalma lehet nemcsak a hát alsó részén, hanem a lábszárban, a combban, a fenékben és még a lábfejében is. A radikuláris szindrómával a fájdalmas érzések unalmasak, és csak az egyik oldalon jelennek meg. Az ágyéki régióban bizsergés és libabőr érzése van. A fájdalmas érzések a bemelegítés után megszűnnek, ami a véráramlás serkentésének és a torlódások enyhítésének köszönhető.

Ischaemiás szindróma

Az erek összeszorítása és a kismedencei szervekben fellépő keringési zavarok következtében jelentkezik. Ez zavart okoz azoknak a szerveknek a működésében, amelyek nem kapnak elegendő tápanyagot a vérből. Séta közben fájdalmas érzésekben nyilvánul meg, amelyek pihenés közben eltűnnek. Fájdalom jelentkezhet a belső combban és a fenékben.

csigolya szindróma

A kezelés elhúzódó hiánya miatt fordul elő. A járás változásaiban, a csontváz helyzetében, a hajlás megjelenésében nyilvánul meg.

Jegyzet:Több porckorong degeneratív elváltozásainak hátterében az ágyéki gerinc spondyloarthrosisa alakulhat ki, melynek következtében tüskés csontkinövések kezdhetnek kialakulni az ízületek környékén található csontterületeken.

A betegség szakaszai

A mellkasi és ágyéki gerinc osteochondrosisa fokozatosan alakul ki. A patológia kialakulása több szakaszon megy keresztül. Mindegyik későbbi kezelés nehezebb.

 1. Lemez megsemmisítése. Ebben a szakaszban a beteg aggódik az ágyéki régió enyhe fájdalomától. A kellemetlen érzés a fizikai erőfeszítéssel nő, és nem nyilvánul meg nyugodt állapotban.
 2. A rostos gyűrűk megsemmisítése. Ebben az időszakban a csigolyák közötti távolság már annyira csökkenni kezd, hogy súlyos fájdalom kezd megjelenni. A fájdalmas érzések nemcsak az ágyéki régióban jelentkeznek, hanem a fenékre, a combokra és az alsó lábakra is kisugároznak. A 2. fokú osteochondrosissal a betegek leggyakrabban fordulnak orvoshoz.
 3. Intervertebralis porckorongsérv kialakulása. A fájdalom tartós. A fájdalom erőssége annyira kifejezett, hogy a beteg testtartásában és járásában a betegség okozta folyamatos változást kezd. Idővel csontdeformitás alakul ki.
 4. Mozgászavarok. A fájdalom miatt a beteg mozgási nehézségeket tapasztal. Ebben a szakaszban a fogyatékosság már megállapított.
Az ágyéki gerinc osteochondrosisának előrehaladott stádiumában az ember motoros aktivitása romlik.

Kezelési módszerek

Amikor megjelennek a lumbosacralis gerinc osteochondrosisának tünetei, a betegek kezelést kérnek. A 2. fokú károsodással a fájdalom állandósul, ami megzavarja a mindennapi életet. Ez az oka a lumbosacralis gerinc osteochondrosisának kezelésének megkezdésének.

Ebben az esetben a terápia többféleképpen történik:

 • Fizikoterápia. Hozzájárul a hát izmainak erősítéséhez és az izmos váznak köszönhetően a gerinc helyes helyzetének megőrzéséhez.
 • Masszázs. Csillapítja a fájdalmat, segít helyreállítani a vérkeringést.
 • injekciók. Az orvosi kezelés szerves részét képezik. Használhatók mind a tünetek gyors megszüntetésére, mind akupunktúraként.
 • Krémek és kenőcsök. Szüntesse meg a fájdalmat az alkalmazási területen, csökkentse a szöveti gyulladás megnyilvánulásait.

Az ágyéki gerinc osteochondrosisának kezelése többféle technikával is elvégezhető - ez segít a legkifejezettebb eredmény elérésében.

Jegyzet:Bármilyen módszer alkalmazása a kezelőorvos beleegyezése nélkül egészségkárosító lehet.

Orvosi kezelés

Ha a betegnek súlyos tünetei vannak, és a betegséget korábban nem kezelték, gyógyszeres kezelést alkalmaznak az akut tünetek enyhítésére. Ez a kezelési irány magában foglalja az akut fájdalom enyhítését és a szövetek és szervek normális működésének helyreállítását.

Az ágyéki osteochondrosis első tünetei esetén az orvos által felírt gyógyszereket alkalmazzák.

NSAID-ok

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek az egyik módja az ágyéki osteochondrosis akut stádiumában történő kezelésének. Ennek a csoportnak a gyógyszerei megállítják a gyulladásos folyamatot és fájdalomcsillapító hatásúak.

Az elváltozás 2. szakaszának gerincének gyógyszeres kezelése a következő formákban végezhető gyógyszeres kezeléssel:

 • Kenőcsök. Az ágyéki gerinc osteochondrosisára szolgáló kenőcsöt közvetlenül az akut fájdalom területére alkalmazzák. Ez a szerek csoportja tartalmazhat többirányú hatású aktív komponenseket, és nemcsak megszünteti a gyulladást, hanem enyhíti a görcsöt, serkenti a porcszövet helyreállítását.
 • injekciók. Segít rövid időn belül semlegesíteni az akut fájdalmat. Az injekciók segítségével gyorsabban megindul a hatóanyagok felszívódása, ami segít az állapot enyhülésében.
 • Tabletek. Tabletta formában ezt a gyógyszercsoportot akut fájdalom hiányában alkalmazzák.

Izomrelaxánsok

Enyhítik az izomgörcsöt, ami megkönnyíti a gyógyszerek felszívódását és segít csökkenteni a fájdalmat.

Glükokortikoidok

Ezeket az NSAID-ok és az izomrelaxánsok bevételének hatásának hiányában alkalmazzák. Csak orvos írja fel és felügyelete alatt veszi be.

blokádok

Előkészületek helyi fájdalomcsillapításra. Ne használja sokáig, mert a hatóanyagokkal szembeni rezisztencia kialakulását okozhatják.

Gyógyszer nélküli terápia

Az ágyéki gerinc osteochondrosisának kezelése gyógyszerek alkalmazása nélkül is elvégezhető. Ezt a terápiát jól fogadják, mert lehetővé teszi a szervezet természetes felépülésének serkentését.

A terápiás gyakorlat a kulcs az ágyéki gerinc osteochondrosisának gyors megszabadulásához

Masszázs

A nyaki és ágyéki gerinc osteochondrosisában az egyik leggyakoribb kezelési módszer a masszázs. Serkenti a vérkeringést, javítja a nyirokkiáramlást, ami csökkenti a duzzanatot és megszabadul a fájdalomtól.

Fizikoterápia

A mozgásterápia a mozgásszervi betegségek kezelésének kötelező rehabilitációs programjában szerepel. Az ágyéki gerinc osteochondrosisának gyakorlatai segítenek megerősíteni az izmos keretet, ami lehetővé teszi a hát helyes helyzetének megőrzését. Az ágyéki gerinc osteochondrosisára vonatkozó gyakorlatokat minden orvos egyénileg választja ki, a beteg állapotától függően. Az önkiválasztás, amely a barátok videóit vagy ajánlásait használja, romláshoz vezethet.

Fizioterápiás eljárások

Az ágyéki gerinc osteochondrosisának fizioterápiája az állapot enyhítésére, az egész test erősítésére, a gyulladás csökkentésére és az izomgörcsök csökkentésére szolgál. Az elektroforézis serkenti a vázizmokat, hogy támogassák a gerincet. A fonoforézis, a darsonvalizálás, az akupunktúra és más módszerek visszaállítják a nyirokkiáramlást és serkentik a szövetek helyreállítását. Ezeket az eljárásokat az exacerbáció időszakában alkalmazzák, és a kezelés megkezdését követő tizedik vagy tizenegyedik napon fejeződnek be.

A betegség kezelésének számos módja ellenére sokkal könnyebb megelőzni - sportolni, helyesen táplálkozni, betartani a napi rutint. Ez segít megvédeni magát a legtöbb patológia kialakulásától.