Az arthrosis nem betegség, hanem életmód

Először is, egy apró kellemetlen tény: kopás, az ízületek porcának elvékonyodása a testünkben rejlő öregedési program szerves része.az arthrosis szakaszaiA porcok utánpótlása, amelynek gyakorlatilag nincsenek saját erei, az élet során romlik, és ez akadályt képez az ízületek normális működésében. Valójában ez az arthrosis - egy olyan betegség, amelyben a szalagok porcja és rostjai elvékonyodnak, és ha a térdízületekről beszélünk, akkor a meniscusokról is. Ez a betegség az idősek betegségének tekinthető, ha a modern emberek, anélkül, hogy tudnák, idő előtt nem tönkretennék ízületeiket. Néha arra a pontra jut, hogy az arthrosis jeleit még a serdülőknél is észlelik.

Az arthrosis az idősek betegségének tekinthető, ha a modern emberek, anélkül, hogy maguk is tudnák, idő előtt nem pusztítanák el ízületeiket

„A porc, csakúgy, mint a test többi szövete, a vér révén táplálkozik. Kis ereken keresztül a tápanyagok az ízület területére jutnak. És itt van az érdekes: amikor mozogunk, az 5 kapillárisból 4-5 teljesíti a funkcióját. És amikor az ízület nyugalomban van, csak 1-2 kapilláris van, vagyis amíg ízületeink mozdulatlan állapotban vannak, a táplálkozás 3-4-szeresére csökken. "

Ennélfogva az idős embereknél az arthrosis kialakulásának egyik fő oka a mozgásszegény életmód: az irodában való munka számítógép mellett, autóvezetés, otthon pihenés a kanapén. Ezenkívül a hideg és a nedvesség, az érrendszeri betegségek, a megnövekedett vérviszkozitás és a túlsúly befolyásolja az ízület táplálkozását.

„Gyakran mondják, hogy a lapos lábak artrózishoz vezetnek. Ez nem teljesen igaz. A lapos láb nem közvetlen oka ennek a betegségnek, csak hajlamosító tényezőnek tekinthető. Egy másik dolog érdekesebb. Az arthrosis gyakran olyan embereknél alakul ki, akik - úgy tűnik - megpróbálják figyelemmel kísérni egészségüket. Például fitneszközpontokba járnak. Az edzőteremben hetente párszor két-három órát aktívan tanulnak. Ez jót tesz a szívnek, de nem az ízületeknek, amelyek túlterheltek. Ugyanez vonatkozik a futásra is. Ez jó szokás, de ki kell választania a megfelelő futócipőket - speciálisakat, különösen a futáshoz, jó párnázással a sarok területén. "

Ezenkívül az emberek gyakran az ortopédorvoshoz fordulnak egy diéta után, fájdalommal az ízületekben. Úgy tűnik, hogy lefogyott, a súly csökkent, az ízületeknek "boldognak" kell lenniük, de fájnak. A helyzet az, hogy a diéta során nem kaptak az állandó regenerálódáshoz szükséges fontos tápanyagokat, beleértve a zsírokat is, amelyekről a fogyás során gyakran próbálnak lemondani.

Az osteoarthritist az ízületek sérülései, különösen a törések is okozhatják. A sérülés után valamivel később ízületi fájdalom jelentkezhet - ez az úgynevezett poszttraumás arthrosis.

„Az ízületek támogatásának legjobb módja a rendszeres, nyugodt testmozgás, nagy amplitúdójú ízületi mozgások és jó táplálkozás formájában. Ha már artrózisban szenved, akkor a megengedett fizikai aktivitást meg kell beszélni egy traumatológussal. "

A sérült porc nem javítható, de fájdalommentesen mozoghat.

A legfontosabb a visszaesés megelőzése.

Az osteoarthritis szinte minden ízületben kialakulhat. Például a magas sarkú cipő viselése porcot koptat a láb kis ízületeiben, különösen a nagy lábujjban. De a betegek gyakrabban fordulnak orvoshoz olyan panaszokkal, amelyek fájdalmat okoznak a nagy ízületekben - váll és térd.

„A betegség 10 vagy 20 évig tünetmentesen alakulhat ki. Előfordul, hogy a gyulladás kezdete előtt azonosítani lehet - orvosi vizsgálatok vagy más problémákkal kapcsolatos kutatások során "- mondja a traumatológus.

Az arthrosis első jelei, amelyeket a betegek érezni kezdenek, az ízület merevsége hosszú pihenés után, az ízületek duzzanata; ha a betegség a vállakban alakul ki, akkor nehezen érhető el a kezével a hát alsó, hátsó részéig, ha a lábakban fáj lemenni a lépcsőn, megjelenik a sántaság, fokozatosan csökken az a távolság, amelyet az ember kényelmetlenség nélkül megtesz. . Ha az ízületek még nyugalmi állapotban is fájni kezdenek, ez már a kóros folyamat jelentős súlyosságát jelzi, amikor szinte semmi sem marad a porcból. Általában ebben a pillanatban a betegek orvosoktól kérnek segítséget.

Az ízületek támogatásának legjobb módja a rendszeres, nyugodt testmozgás és a jó táplálkozás.

„Mindenekelőtt csökkentjük a gyulladást azáltal, hogy gyógyszereket írunk fel és korlátozzuk a terhelést, csökkentjük a fájdalmat az ízületi területen. Az éles fájdalom az első 1-2 héten belül elmúlik. De akkor feltétlenül folytatni kell az aktív kezelést, amely általában körülbelül 1-2 hónapot vesz igénybe. A fő feladat a közös pusztulás folyamatának leállítása és a visszaesés megakadályozása. A porcot nem lehet helyreállítani, felépíteni, de stabil remisszió érhető el, és akkor lehet artrózissal élni, vagyis fájdalom és kellemetlenség nélkül mozogni még sok éven át. Csak a motoros rezsim figyelemmel kísérése, a helyes étkezés és nem a túlhűlés. Gyakran elmagyarázom a pácienseimnek, hogy az arthrosis nem betegség, hanem életmód. "

Az EMS klinika modern felszerelése lehetővé teszi, hogy gyorsan és pontosan felmérje, mi történik az ízületekkel. Lehetőség van ortopéd traumatológushoz fordulni, laboratóriumi diagnosztikát végezni, profilaktikus célokra röntgen- és ultrahangvizsgálatot végezni az ízületről a porc állapotának felmérése érdekében. Fájdalom esetén ezek a vizsgálatok egyszerűen szükségesek.