Mi a nyaki gerinc osteochondrosisa?

a nyaki gerinc osteochondrosisa

A neurológiai tünetekkel járó gerincbetegségek közül a leggyakoribbak a degeneratív-dystrophi folyamatok, például az osteochondrosis.

Ez a gerincbetegség a gerinc porckorongjai közötti porcok degeneratív elváltozása, amely a szomszédos csigolyák, csigolyaközi ízületek reaktív elváltozásaihoz kapcsolódik.

A nyaki régió hét csigolyából áll, amelyeket C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7 jelöléssel látunk el. A koponya tövénél kezdődnek, és a gerincen haladnak lefelé. A nyaki gerinc feladata a fej megtámasztása, a gerincvelő védelme, ezen belül az agytörzs, valamint a fej különböző formáinak mozgatása. Valójában a nyaki gerinc a gerincoszlop legmobilabb része.

Mi a nyaki osteochondrosis? A nyaki osteochondrosis a nyaki gerinc intervertebrális lemezeiben bekövetkező változások következménye. A csigolyaközi porckorongok az egyes csigolyák között helyezkednek el, párnáznak és segítik a gerinc megtámasztását. A betegség kialakulása során fellépő változások fájdalmas tünetekhez vezetnek az ideggyökerekre nehezedő nyomás miatt.

A betegség kialakulásának feltételei

nyaki fájdalom osteochondrosissal

A nyaki régió osteochondrosisa egy gyulladásos folyamat, amely a porcszövetekben, azok károsodásában és disztrófiás folyamataiban fordul elő. A gerincoszlopban a porc az intervertebralis lemezekben található.

A nyaki osteochondrosis egy olyan kifejezés, amely a gerincet érintő rendellenességek csoportját írja le. Pontos etiológiája nem ismert, de genetikai okok, ismétlődő traumák, érrendszeri rendellenességek, mechanikai tényezők és hormonális egyensúlyzavarok befolyásolhatják a kialakulását.

A modern elmélet szerint a nyaki osteochondrosis olyan betegség, amely két feltétel fennállása esetén alakul ki:

  1. A trofikus rendszerek dekompenzációja. Más betegségekhez (gyomor-bélrendszer, máj, hasnyálmirigy) társul. Mindezek a betegségek a homeosztázis megsértéséhez vezetnek.
  2. Túlzott terhelés a gerinc szegmenseiben. Ezek a gerinc veleszületett jellemzőivel magyarázhatók (szakralizáció, szűk gerinccsatorna).

Például az 5-12 éves gyermekek körében, akik gyakran sportolnak, 40% -ánál alakul ki a nyaki régió osteochondrosisa. A nyaki osteochondrosis gyakori betegség. A becslések szerint az osteochondrosis prevalenciája a világon körülbelül 80%. A nyaki osteochondrosis az egész gerincet érintő betegség előjele, amelyet "általánosított osteochondrosisnak" neveznek.

A betegség kialakulásának mechanizmusa

A betegség patológiás változásai befolyásolják az intervertebralis lemezeket, csigolyákat, szöveteket. Mivel a nyaki gerinc csontjai kevésbé stabilak, mint a középső és alsó gerinc csigolyái, könnyen megváltozhatnak, eltörhetnek vagy elmozdulhatnak.

A csigolyákat három oldalról ízületi folyamatok kötik össze. A gerincoszlop előtt a csigolyatesteket összekötő csigolyaközi lemezekben található nucleus pulposus látja el a terheléselosztás funkcióját. A gerinc tengelyirányú terhelése esetén a nucleus pulposus a nyomáscsökkentés funkcióját látja el.

Ha túl nagy a gerinc terhelése, a rostos gyűrűn repedések keletkeznek, amelyeken keresztül a nucleus pulposus kipréselődik. Így sérv keletkezik. Mivel a nucleus pulposus egy része kiszorul, az amortizációs tulajdonságok sérülnek, a gerinc terhelése egyenetlenné válik, és a csigolyaközi nyílások szűkülnek. A porckorong magasságának csökkenése a csigolyatestek konvergenciájához vezet. A csontok sűrűbbé válnak, csontkinövések (osteophyták) kezdenek kialakulni.

Ilyenkor a gerinccsatorna beszűkülése következik be, nincs elég hely a vertebralis artériának. Ebben a tekintetben a vérellátás részben korlátozott, az idegek összenyomódnak. Ami a vertebralis artéria által biztosított oxigén csökkenéséhez és gyulladáshoz vezet. A kóros elváltozások légzési és koordinációs zavarokhoz is vezetnek. Ezek a hipoxiás rendellenességek a fő láncszem a nyaki osteochondrosis eredetében.

A betegség kialakulásának szakaszai

A nyaki régió osteochondrosisa 4 fejlődési szakaszon megy keresztül:

  1. Lemez dudor. A korong erőssége attól függ, hogy képes-e megtartani a nucleus pulposust. Előfordulhat azonban, hogy nem bírják a túlzott terhelést. Ismételt erős nyomás hatására a lemez falai gyengülni és nyúlni kezdenek. Ennek eredményeként a nucleus pulposus elkezd kifelé nyomulni, ami a lemez kidudorodását eredményezi. Idővel, ha a rájuk ható terhelés nem csökken, a kiemelkedés mérete megnő. Ennek eredményeként a dudor olyan nagyra nőhet, hogy elkezd begyulladni, ami isiászt eredményez.
  2. Lemez kiemelkedés. A porckorongdegeneráció második szakaszát az ismétlődő mozgások és stressz miatti gyűrűszakadás jellemzi. A dudor gyengébb lesz, és nem tudja visszatartani a nucleus pulposust. A gyulladás felerősödik, fájdalom jelentkezik. Ha ebben az időben a betegséget észlelik, és minden szükséges intézkedést megtesznek, akkor elkerülhető a nyaki osteochondrosis. Ha nem kér segítséget, és folytatja a gerinc terhelését, a nyaki csigolyák osteochondrosisa a következő szakaszba kerül.
  3. A fejlődés harmadik szakaszában a rostos gyűrű felszakad. A nucleus pulposus kis mennyiségben szivárogni kezd. Ezt a szakaszt erős fájdalom, zsibbadás jellemzi. A fájdalomcsillapítók segítenek megszabadulni a fájdalom szindrómától. Még nem késő elkezdeni a kezelést.
  4. A negyedik szakasz az utolsó. A lemez integritása megsérült, már nem látja el teljes mértékben funkcióit, mivel a belső folyadék elvesztése miatt a lemez magassága csökken. A fájdalom szindróma minden nap rosszabbodik. A gyulladás közvetlen nyomást gyakorol minden lágy szövetre és idegre.

A 3. vagy 4. stádiumban lévő degeneratív folyamat eredményeként nyaki ízületi gyulladás alakulhat ki. Ezért minden nyaki fájdalom esetén orvoshoz kell fordulni.